dimecres, 3 d’agost del 2011

Com s'encara la temporada 2011-12?

Quan tot just falta un parell de setmanes perquè comenci oficialment la temporada 2011-12 amb la disputa de la Supercopa d'Espanya entre Barça i Madrid, aquests dos grans equips es troben, com molts altres, immersos en la pretemporada, que en molts casos es tracta de partits absurds sense cap tipus d'esforç competitiu i que només serveixen per fer calaix, bàsicament màrqueting. Els dos grans clubs que reinen el futbol a Espanya es disposen, una temporada més, a jugar-se els títols. Anem a veure com arriben tots dos equips al començament d'aquesta temporada.

Després d'un estiu relativament tranquil, en el qual només 7 jugadors del primer equip han tingut competició oficial, 6 d'ells Copa América i Thiago en l'Europeu sub-21, sembla aparentment que hi ha hagut prou temps per preparar-se de cara a aquesta nova temporada que se'ns presenta. L'any passat va ser un caos, ja que l'anada de la Supercopa d'Espanya celebrada al Sánchez Pizjuán entre Sevilla i Barça no va poder comptar amb els internacionals espanyols (gran majoria blaugrana) que havien guanyat setmanes abans el Mundial de Sud-àfrica. Per tant, podriem concloure que aquest estiu ha estat de relax per a molts jugadors del Barça, que han pogut descansar.

Tant Barça com Madrid encara es troben en pretemporada, concretament en gires. El conjunt blaugrana està fent les Amèriques (costa est dels Estats Units), on importa de tot menys el futbol. Bill Gates, Shakira, Casa Blanca, Dofins i un munt d'actes promocionals on els jugadors han de figurar a la foto, fent feliç a la gent. Però l'únic preocupat és Guardiola, que enmig de tot això ha de fer el possible per treballar l'estat físic dels juagdors. Començar-los a rodar de cara a la nova temporada. Per sort, l'equip no ha caviat gaire respecte el de la temporada passada, es preveu el mateix onze de gala si les lesions ho permeten.

A la porteria Valdés, amb un Pinto que és incapaç d'arribar a disputar-li el lloc. Al lateral dret esperem a Alves, que encara no s'ha vestit de blaugrana per culpa de la Copa América. Els centrals seran per Piqué i per Puyol quan es recuperi. És evident que Puyol cada vegada tindrà més dificultats per jugar molts partits al màxim nivell, tal com va passar a finals de la temporada passada. M'ha estranyat que en el "mercato" d'enguany ningú s'hagi platejat la possibilitat de fitxar un central. És veritat que hi ha recanvis eficaços com Abidal, Mascherano o Busquets però no és la seva posició natural i em sembla que Puyol necessitarà descans molt regularment.També hi ha Fontàs, un jugador amb projecció i talent però poc preparat per afrontar una emergència de nivell. Milito ja ni el compto, d'aquí pocs dies s'entorna a "jugar" al seu país. El lateral esquerre per Abidal amb Maxwell i Adriano esperant a la banqueta.

Arribats al mig del camp, trobem a Sergio Busquets de pivot defensiu amb Mascherano de suplent però amb poder per anar jugant. Xavi i Iniesta són intocables d'interiors i a la banqueta hi haurà el discret Keita però amb segurament dos pesos pesants per davant seu, Thiago per una banda, el noi hispano-brasiler està en ple àuge futbolístic i li surt tot allò que prova. Per altre banda, es preveu que vingui Cesc. Sembla que estem a la recta final de les negociacions i el català d'Arenys, hi estiguem a favor o no, acabarà vestint un altre cop de blaugrana. 
Per acabar, a la davantera tenim a tripleta atacant Pedro-Messi-Villa amb l'argentí portant el pes. A la banqueta esperant el seu torn hi haurà Alexis Sánchez, que pel preu que ha costat ja pot demostrar el que val. Segur que tindrà un paper important i se li donaran minuts. També esperarà Afellay, que sempre que encara a porteria amb atreviment. Amb les marxes de Bojan i Jeffrén, Jonathan Soriano queda com a comodí a tenir en compte per minuts residuals (Copa del Rei i algun tràmit de lliga). El pitxitxi de Segona divisió és un golejador nat i val la pena quedar-se'l. Per altre banda entenc que el del Pont de Vilomara vulgui tenir un paper protagonista en algun altre equip, tot i que l'actual lesió que pateix el perjudica a l'hora d'obrir les portes cap a fora.

En general, podem assegurar que el Barça es mourà i jugarà semblant a com ens tenen acostumats ja que la plantilla no canvia en excés. L'únic problema que veig jo són el nombre d'efectius que hi ha en el primer equip del Barça. L'any passat ens queixàvem que teniem una plantilla curta, que les lesions ens havien respectat i que necessitàvem reforços. A hores d'ara, la plantilla encara és més curta que la de l'any passat. Han marxat Bojan, Jeffren, a punt Milito per tant sols la incorporació d'Alexis. Haurem de confiar en excés amb el planter. Fontàs i Thiago ja truquen a la porta mentre un molt jove Deulofeu ja apunta maneres. Espero que les lesions ens respectin un altre cop, perquè no vull haver de jugar-me les garrofes amb criatures no preparades. No se'ls pot donar tanta responsabilitat de tant joves, és una imprudència. La seva participació ha de ser progressiva i crec que Guardiola ho sabrà gestionar. 
Pel que fa al Reial Madrid de Mourinho, tot caurà en responsabilitat dels mateixos de la temporada passada, Casillas salvant els mobles, Ramos, Carvalho i Marcelo defensant, Khedira, Ozil i Alonso al mig i després amb Cristiano Ronaldo monopolitzant les jugades d'atac. Mourninho reclama a Neymar, mentre Benzema i Callejón intenten guanyar-se el lloc. Moltes incorporacions però cap nom destacable. Tant sols Coentrao mereix ser mencionat ja que ha costat 30 milions d'euros.

En fi que ens espera una temporada molt llarga i apassionant. Sis títols que esperen amo, esperen el Barça.