dimarts, 21 de juny del 2011

Mercato blaugrana

Des que es va disputar la final de la Champions el dia 28 de maig no tenim futbol del bo, i això propicia que comenci el famós mercato de fitxatges. Tot són especulacions de fitxatges i noms de jugadors que sonen al voltant de diferents clubs a la vegada, però un munt d'ells, per no dir gairebé tots, no s'acaben produint. A can Barça hi ha feina d'entrades i sortides.

Entrades: 
ALEXIS SÁNCHEZ: El xilè de 22 anys és el que sona amb més força per reforçar la plantilla blaugrana. És un jove de poca estatura que es caracteritza per la seva habilitat amb la pilota als peus i per l'atreviment individualista. És evident que el Barça necessita un jugador una mica descarat, però el seu individualisme sobre la gespa, no acaba d'encaixar al vestidor blaugrana. Ningú posarà en dubte la qualitat que pot tenir aquest noi que és el referent del seu país, ara, el preu és molt discutible. Els Pozzo, propietaris de l'equip on juga l'Alexis (Udinese), demanen una quantitat estratosfèrica per un jugador que no està consagrat en el món del futbol i que té un palmarès escàs. És a dir, aquest futbolista encara no ha demostrat el seu talent en un equip gran com per merèixer ser valorat en més de 25 milions. No ens enganyem, poca gent ha fet un seguiment del rendiment d'Alexis a l'Udinese i l'únic que hem fet tots plegats és veure els vídeos meravellosos pel Youtube. Per molt que un jugador hagi mostrat la seva qualitat en un equip menor com és l'Udinese, ningú pot assegurar que aquestes delícies es repeteixin a can Barça. És una situació similar a la Chigrynsky, on Guardiola el reclamava al preu que fos perquè havia vist imatges impressionant del jugador ucraniès per la tele. Doncs no pot ser. L'entrenador ha de ser conscient que en aquests jugadors que es fixa estan en lligues inferiors i que molts d'ells, en el fons, no tenen nivell per estar al Barça. Per acabar-ho de rematar, cal recordar que Alexis Sánchez vindria a Barcelona ha ser suplent i pagar uns 30 milions d'euros per un jugador que ve a sentar-se a la banqueta és un luxe innecessari que l'economia blaugrana no es pot permetre en aquests moments. És a dir, és inevitable el deute que té el Barça, però segur que el dany podria ser molt menor si s'haguéssin fet millors inversions en fitxatges i no tants "fiascos" com els que han passat per aquí (Ibrahimovic i Chigrinsky principalment, però amb Hleb, Keirrison, Henrique, Cáceres i alguna desgràcia més inclosa). Així doncs, que pensin seriosament si és un bon fitxatge aquest d'Alexis Sánchez perquè el Barça no es pot permetre més errors d'aquest tipus.

CESC FÀBREGAS: Un estiu més, el d'Arenys torna a ser el gran desitjat pel Barça. La meva postura no ha canviat respecte Cesc Fàbregas, crec que no se la de fitxar perquè és molt car pel seu valor real. Similar a l'Alexis però ja més consolidat. L'estrella de l'Arsenal, amb un palmarès poc ple de triomfs, vol tornar a la casa d'on havia marxat fa uns anys. Crec que un jugador que un dia se'n va anar voluntariàment no se'l pot tornar a fitxar per una quantitat gaire elevada. En Gerard Piqué va tornar al Barça per pocs diners i s'ha pogut rentabilitzar de forma clara, però en canvi, no es pot pagar la quantitat que demana l'Arsenal perquè, primer de tot, el Barça va perdent interès en el fitxatge de Cesc, que hagués estat millor que tornés a casa fa una o dues temporades abans. Molta gent el vaticina com el successor de Xavi, però no l'acabo de veure amb el mateix estil i precisió de passada que té el de Terrassa. Cesc acostuma a jugar més avançat i xuta amb més freqüència. Sembla que el serial de Cesc no s'acabarà mai i que ell seguirà somiant en jugar al Camp Nou com a local.

ROSSI: Pel que fa al davanter italià del Vila-real, el trobo un bon jugador que té  estil Barça i que està boig per venir. També cal dir que potser el seu perfil ja està ocupat a can Barça però a mi em sembla un bon recanvi per tenir a la banqueta i per donar descans a les estrelles titulars. Malauradament, sembla que el club castellonenc també vol fer negoci i no sembla gaire entès amb el Barça.

La veritat és que s'ha parlat poc de la possibilitat d'incorporar algun defensa. No ho entenc. La passada temporada vam tenir feina per acabar-la amb dos centrals fixes i no es pensa en fitxar? Exceptuant Piqué que és l'únic amb màximes condicions per jugar (aquesta temporada passada ha jugat molts partits), de centrals anem molt curts. Puyol és molt bo però es innegable que el final de la seva carrera futbolística s'acosta i està bastant baldat físicament. Milito ja no compta i els joves del filial com Fontàs no estant a punt per partits importants de veritat. Mascherano, Abidal i Busquets poden resituar-se en posicions inhabituals per a ells, però on hi hagi un central pur i dur millor. Per tant, crec que s'ha fitxar un central, que no acostumen a ser gaire cars en el mercat de fitxatges.
Sortides:
BOJAN: El jugador de Linyola fa masses anys que es troba en situació irregular i encallada. Va pujar massa d'hora al primer equip i durant moltes temporades ha estat considerat la promesa que algun dia seria titular. Però entre la poca confiança que li han concedit i que no ha sabut aprofitar els minuts que li han donat s'ha anat ensupint i ara està "out" dels plans victoriosos de Guardiola. És hora per que el jugador marxi a algun altre club de menys renom on pugui ser titular indiscutible i on pugui formar-se com a jugador de forma regular i contínuada. El dret a recompra seria una bona opció per possible millora del jugador, però sincerament, crec que Bojan mai podrà triomfar al Barça com a titular.

THIAGO: El cas del fill de Mazinho és especial. Per una banda és indubtable que és un gran jugador pel centre del camp i segur que que té molt de futur. Per altre banda, tal com apuntava el seleccionador espanyol sub 21 l'altre dia, Thiago no podrà ser l'hereu de Xavi fins que no sigui més humil. és a dir, és un bon jugador però la seva xuleria prematura, la seva poca humilitat i el seu poc agraïment al club que la fet créixer (l'altre dia afirmà: "jo vull triomfar en el món del futbol i no al Barça") no acaben de concordar amb els ideals del vestidor de Guardiola. Per tant, en aquest cas no tinc clar que és el convenient pel Barça, si traspassar-lo o mantenir-lo. Tot i que crec que es pot redreçar el seu comportament i pot mostrar la seva qualitat aquí.

JEFFREN: El canari també és un cas especial. Ho diré ben clar, no sé qui el va pujar al primer equip, però mai l'he vist demostrant que tingui nivell per jugar al Barça. També desgraciat per les lesions, no ha tingut continuitat ni en partits de Copa. El traspàs seria el millor per a tots.

MILITO: L'"avi" argentí tindrem feina per treurent-se'l de sobre. L'hivern passat va voler marxar al Malàga i Guardiola no el va deixar amb l'excusa que comptava molt per a ell i tenia un paper important. Doncs bé, era una mentida podrida perquè amb una defensa desfeta va preferir moure peces i pujar nois del filial que posar-lo a jugar a ell. Per tant, que se'n vagi a algun club a rematar el poc futbol que li queda. Gràcies i adéu.

JONATHAN SORIANO: El català ex de l'Espanyol ha reviscut després d'aprofitar la oportunitat que li ha donat el Barça B. Ha demostrat la seva gran qualitat sent el pitxitxi de Segona Divisió A i ha mostrat de llarg que es mereix jugar a un equip de primera, aquí o a l'estranger. Jo me'l quedaria al primer equip com a recanvi perquè crec que si pot confiar. Ara que també entenc que per l'edat que té, vulgui explotar el seu futbol abans no sigui massa tard.

En un estiu sense cap competició important (tant sols la Copa América), haurem d'alimentant-se del mercato de fitxatges. Fins el mes d'agost, res de res.

2 comentaris:

Isart Homar Franquesa ha dit...

Bones oriol

M'ha semblat molt interessant el teu article i respecta Bojan crec què és un jugador com Ivan de la Penya que en el Barça no va tenir massa futur. Segeuix fent articles que són molt interessants.

Una abraçada de un seguidor fiel.

Isart.

Albert ha dit...

El panorama ha canviat força, sobretot respecte Rossi i Thiago. Espero que acabi aviat el cas Cesc.
Adéu!