dimarts, 28 de desembre del 2010

Resum 2010

En 365 dies hem tingut temps per a tot, i en esports hi hagut bones i males notícies en tots els àmbits. Repassem-los:

Futbol:
Barça: En futbol hem tingut un altre recital del Barça, que amb un joc espectacular amb Messi al capdavant com a   referent, ha aconseguit una lliga a l'última jornada aconseguint 99 punts. A la Champions i la Copa, dos mals partits, contra l'Inter i el Sevilla respectivament, van frustrar la possibilitat dels blaugranes d'extendre el palmarès. El liderat de Pep Guardiola és fonamental perquè tot vagi bé. Malgrat que hi hagi hagut algun entrebanc com Zlatan Ibrahimovic, el vestidor se'l veu molt unit. Han marxat jugadors com Henry, Márquez i Touré i han arribat de nous com Adriano, Villa i Mascherano, la disciplina i el bon rotllo no s'ha alterat. Hi ha hagut un jugador rebel·lació com és Pedro, que ha arribat a dalt de tot i hem tingut la demostració del millor del món, Leo Messi. El crac argentí ha fet disfrutar a tots el aficionats en tots el partits.  Xavi i Iniesta han estat claus al mig del camp. Això continua i sembla l'any que ve també ens ho passarem bé. Aquest any, ha estat un any de rècords.

Hi ha hagut el relleu als despatxos, on Rosell ha guanyat les eleccions amb claredat davant els altres contrincants. Laporta marxava resignat i esquitxat per tota la informació que ha sortit a la llum gràcies a una Due Dilinge que mostrava les seves malifetes amb els diners del soci. El soci volia canvi i ja ha arribat. La junta actual només ha d'aplicar el sentit comú i intentar no equivocar-se tant com l'anterior. Això ha implicat canvi en la secretaria tècnica, on Zubizarreta substitueix a Berigistain.

Reial Madrid: Un any més desquiciats. L'intent de guanyar la "décima" quedava frustrada quan un sorprenent Olimpique de Lyon els eliminava a vuitens de la Champions. Tot i haver completat una bona lliga, miraven impotents com el Barça se la enduia i les culpes eren per un pobre Pellegrini. Florentino  Pérez ja no sabia que fer per aconseguir alguna cosa, ni C.Ronaldo, ni l'estafa de Kaká eren capaços d'arreglar el tema. Llavors, tocava revolució a la banqueta, Mourinho arribava al Bernabéu amb el palmarès ben ple i amb la xuleria en els màxims nivells. Volien títols al preu que fós, però a canvi haurien d'aguantar ximpleries del seu entrenador. De moment, compleix amb les dues coses, l'equip va guanyant i ell va xulejant. Això si, la maneta al Camp Nou va ser una taca ben merescuda. Serà una lliga molt disputada com l'anterior, lliga de dos.

Espanyol: L'equipet de la ciutat va completar una temporada regular, nefasta a fora de casa. Estrenaven el nou estadi però estaven dolguts amb la mort de Jarque. Aquesta temporada han començat massa excitats. Per cert, Sánchez Llibre no abandona la trona de president. També se n'anava el mític Tamudo.

Segona divisió: Girona i Nàstic mantenien la categoria però sense tirar coets. La gran notícia ha estat el retorn del Barça B a la categoria de plata.

Champions: L'Inter de Mourinho aconseguia el triplet imitant al Barça de l'any anterior. Eliminava als blaugranes a les semifinals i guanyava sense problemes a la final davant un inesperat Bayern de Múnich. Aquesta edició de la Champions comença amb els favorits de sempre. L'Europa League, per l'Atlètic de Madrid.

Lligues internacionals: A la Premier League, el Chelsea guanyava  la lliga local lluitant amb el Manchester United i a Alemanya guanyava el Bayern de Múnich. A Portugal el Benfica i a França l'Olimpique de Marsella.

Bàsquet: En bàsquet hem tingut diferents fronts. El més destacat, la segona Eurolliga del Barça. Una gran temporada sense grans estrelles (però amb la incorporació de Ricky Rubio) que era completada a París davant l'Olimpiacos. També guanyaven la Copa i se'ls hi resistia la lliga, que perdien de forma clara davant el Caja Laboral.

A l'NBA, el gran Pau Gasol aconseguia el segon anell consecutiu amb Los Angeles Lakers al costat de Kobe Bryant derrotant a Boston Celtics.
I al Mundial de bàsquet celebrat a Turquia, els clars favorits EUA, gunyaven als amfitrions mentre l'Espanya d'Scariolo feia el pena sense Pau Gasol.

Tennis: En tennis hem tingut el millor esportista espanyol de l'any. Rafael Nadal ha fet un any brillant. Primer guanyava a Austràlia, després Roland Garros, seguidament Wimbledon i després US Open. Espectacular, tots els Grand Slam en un any. Brutal, i evidentment,  número 1 del món.

Motor: En motos hem tigut un triplet brillant. A Moto GP, Jorge Lorenzo guanyava amb autoritat amb l'ajuda de la lesió de Rossi. Elías guanyava amb claredat a Moto 2 i Marc Márquez, amb 17 anys derrotava a Nico Terol i aconseguia el mundial de 125 cc. Motos amb accent espanyol però sobretot amb accent català.

En Fórmula 1, Alonso ha lluitat fins a l'última cursa en el primer mundial amb Ferrari després d'un campionat amb alts i baixos. Webber no va saber aprofitar l'avantatge que tenia i se'n va aprofitar el jove alemany Sebastian Vettel, que guanyava el seu primer mundial assolint el rècord de més jove en aconseguir el repte. L'escuderia Red Bull era la gran guanyadora amb clara avantatge sobre Ferrari i Mc Laren. També hem tingut pilots catalans, Alguersuari ha anat tirant i De la Rosa amb un mal cotxe l'han fet fora a mitja temporada.

En ral·lis ha continuat el mandat de Loeb i en trial continuen manant el catalans Toni Bou i Laia Sanz.

Poliesportiu: En handbol, el Barça perdia la Champions en l'últim suspir de la final davant el Kiel en l'any en que el mític Barrufet es retirava. La lliga se la quedava el Ciudad Real. En hoquei, el Barça ha guanyat la lliga de campions  i la lliga però aquest any no l'ha començat gaire bé. En futbol sala, el Barça va augmentant el seu nivell.

Atletisme i Ciclisme: En atletisme hem tingut l'Europeu de Barcelona amb un nom destacat, el del francès Lamaitre. També hi ha hagut triomfs espanyols d'Arturo Casado i Marta Domínguez entre d'altres. Precisament aquesta última ha estat descoberta en un cas de dopatge. La gran atleta espanyola pot acabar amb la dignitat per terra.

En ciclisme, Alberto Contador ha culminat el tercer Tour de França davant un lluitador Schlek. Després se l'ha acusat injustament de dopatge.

En rugbi, L'USAP de Perpinyà perdia la lliga a la final. En futbol americà, Nova Orleans guanya la Superbowl. En golf queia el gran Tiger Woods. En alpinisme, Edurne Pasabán completava un rècord de cims. La lliga d'hoquei herba la guanyava l'Atlètic Terrassa. En natació sincronitzada també hi hagut triomfs  de catalanes. Fins i tot el mundial de billar a tres bandes se l'enduia un català, el Dani Sánchez. Etcètera, etcètera...

Però sens dubte el gran esdeveniment era el Mundial de futbol celebrat a Sud-àfrica. Espanya es corona campiona davant Holanda amb un gol màgic d'Iniesta. La roja liderada pels jugadors del Barça feia història. Altre seleccions com França o Itàlia feien el pena i l'Argentina de Maradona queia fent un mal paper. La revelació, Uruguai de Forlán i Luis Suárez.

Un gran any, que esperem que en mots àmbits es pugui tornar a repetir el 2011.